Domácí likéry

            Pro dobrou atmosféru, pro zpříjemnění chvil, nejen během Vánoc nebo jen tak pro dobrou náladu. Výroba domácího vaječného likéru nebo Baileys netrvá dlouho a výsledek vás rozhodně mile překvapí.
potřeby na vaječný likér
 
Domácí vaječný likér
 
            Na jeho přípravu budeme potřebovat 0,5 l rumu, jeden balíček vanilkového cukru, 5 vaječných žloutků, 1 sladké SALKO, 5 lžic moučkového cukru.
 
            Postup při přípravě vaječného likéru je velmi jednoduchý. Do šlehače vložíme vaječné žloutky, vanilkový a moučkový cukr. Všechny tyto suroviny šleháme přibližně 10 minut. Po uplynutí této doby necháme cca 15 – 30 minut směs odpočinout a poté opět šleháme cca 10 minut. Po vyšlehání přidáme SALKO a pokračujeme ve šlehání vyrobené směsi. Čím déle se budeme věnovat procesu šlehání, tím bude likér jemnější.
            Po vyšlehání pomalu vléváme do směsi rum a během tohoto procesu stále šleháme, ovšem na nejnižší výkon šlehače. Pokud je všechen rum vmíchán do směsi, šleháme vše ještě dalších cca 10 minut.
            Po dokončení nalejeme směs do láhve, uzavřeme a skladujeme na chladném místě (studená komora, lednice).
 
 
Domácí Baileys
 
            K přípravě tohoto likéru jsou zapotřebí 2 slazená kondenzovaná mléka (SALKO), dále 500 ml rumu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 500 ml plnotučného mléka, 1 karamelový pudink a 1 balíček vanilkového cukru.
 domácí vaječný likér
            Při přípravě likéru začneme výrobou zkaramelizovaného SALKA. To připravíme, když obě plechovky SALKA vložíme do hrnce a zalejeme až po okraj hrnce vodou. Poté přiklopíme pokličkou a na pomalém plameni vaříme cca 2 hodiny.
            Horké plechovky necháme po uvaření zcela vychladnout, ideálně do druhého dne. V dalším postupu pokračujeme, když vlijeme mléko do hrnce, přisypeme vanilkový cukr a vše ohřejeme. Do předem připraveného hrnečku odlejeme cca půl dcl mléka, vsypeme karamelový pudink a vše dobře rozmícháme. Celou směs vlijeme do rozehřátého mléka a za stálého míchání necháme směs vařit až do úplného zhoustnutí.
            Opět necháme uvařený pudink vychladnout a mezi tím si dáme zkaramelizované SALKO do mísy. Přidáme k němu smetanu (musí mít pokojovou teplotu) a vychladlý pudink. Celou směs dobře promícháme a na závěr přidáme rum. Vše důkladně prošleháme, ideálně ve šlehači a můžeme plnit do sklenic. Stejně jako v předchozím případě, skladujeme uzavřené v chladné místnosti nebo lednici.
Podáváme nejlépe v nízké sklenici s pár kostkami ledu.